JOM JADI GENG!

Saturday, November 30, 2013

Telekung Cardigan Lea Thurayya


Assalammualaikum,

Bz sikit sejak akhir-akhir ni..hehe..bz sangat la...kihkihkih..alhamdullillah..bisnes inner tu makin maju..cuma ada sedikit masalah ngan supplier tu..tapi dia dah kata nak setelkn harini..so tunggu dan lihat jelah..
apa pon kalau ada lagi yang berminat nak order inner neck berdagu ni,  meh cepat2 pm/sms/whatsApp aku yer..InsyaAllah..aku akan cuba memenuhi kehendak korang...

Tapi hari ni aku nak share sikit pasal telekung cardigan Lea Thurayya ni...

LEA THURAYYA...PERTAMA di MALAYSIA!!! Cardigan yang boleh ditransform menjadi telekung.. atau telekung yang boleh ditransform menjadi cardigan...

1. Ia tidak melekap pada badan seperti yang digambarkan oleh sesetengah pihak.. kerana bahagian lengan kami dah besarkan dan tidak ikut bentuk pinggang kerana ukuran lurus. tiada "dart"

2. Bahagian hujung lengan juga kami dah buatkan cuff untuk kemasan bhgian pergelangan tangan supaya aurat terpelihara

3. Kain jenis bergetah supaya mudah nak ambil wudhuk

4. Bahagian hooded yang direka khas untuk dililit seperti "shawl" 
memudahkan lagi solat kerana terus boleh ttup dagu.

CePat!!Apa tunggu lagi hanya RM135 PM/SMS/WhatsApp saya di 016-2598684..


















Telekung ni memang dah banyak terjual..alhamdullillah..kalau ada yang berminat boleh hubungi aku yer..

        -Wassalam-

Thursday, November 28, 2013

Alkesah Umar Haziq...


Assalammualaikum,

Lama tak update kesah anak-anak..asyik pasal bisnes mak dia jer kan..hihi..aku nak cite sket pasal anak teruna aku sorang tu..sape lagi klu bukan Umar..adOiiyaii..budak ni skang tersangatlah suka membuli..pastu kuat melajuk la..haiiyyyaaa..cam pompuan..yerlah main pOn patung kakak Sumaiyah ngan Kakak Rabiatul..siap berebut2 lagi...risau mak tau..

dia paling suke tgOk cite Hi-5..kalau sape-sape jer tukar cite tu time dia tengah tengOk...memang dia akan menjeritlah..selalunya Ayah dialah yang suka tukar-tukar..masalahnya, nak tngOk infO pOn tak bOleh...streSS tau!!

Semalam On the way nak balik rumah, singgah jap kt Pasar malam..beli makanan sikit untuk bebudak tu..elOk sampai taska jer..dia lah yang melulu keluar dulu..nampak jer plastik aku pegang, sebOk gak nak pegang...nak pegang banyak plak tuh..macam la larat sangat..kang klu tak larat...dia bagi balik kat aku..Tak pOn dia tinggal je kat mana dia suka..menciii tau..


tengOkla tu..elOk keluar lif jer..dah tak larat dah nak bawak semua plastik tuh..tapi dia berenti jap depan lif..betulkan plastik-plastik tuh..tukar tangan kOt..lenguh..kihkihkih..aku tak de nye nak tOlong ..aku tengOkkan je. kOt2 dia tinggalkan je kat situ..nasib baik dia nak bawak sampai rumah..tapi lama la jugak menunggu dia..


yang ni malam tadi punyer cite..dia buli si Aisyah..dia tutup Aisyah ngan lampin..pastu gelak kuat2..Aisyah pOn gelak jugak..tapi aku taklah biarkan jer dia buli adik..aku tetap tengOk..Umar ni bukan bleh harap sangat..naluri abang dia tu kuat jugak..kalau dia tengah makan.. dia suapkan adik dia makan sekali.. pernah dia makan LoLipOp..dia suapkan Aisyah sekali..apalagi si Aisyah tu..sedaplah dia menjilat..Rezeki katanya..


Nilah antara gelagat dia..baring dalam tudung saji sambil tengOk TV. Time ni ayah dia takde g Team Building kat Dusun Eco Resort.. tinggallah..mak dan anak-anaknya..aku keluar bilik jer.. aku tnya kakak-kakak dia mana Umar.. kakak -kakak pon tunjuklah dia kat dalam tu..t engah sedap tengOk Hi-5..adooiii.. saje je nak bagi mak ko ni jadi Harimau Jadian kan...

pastu gambar yang angkat tangan tu..kekononnya nak buat PEACE, tapi tak khatam lagi..kihkih..tak reti nak buat..asalkan aku kata nak amik gambar jer..dia pon jerit "Nyom..Nyomm"maknanya.."senyum..senyum".
ada jer dia tu..blajar dari Rabiatul la tu..

pastu main anak patung kakak..siap pakaikan lampin lagi...huhu..yang tidO tu plak tidO dalam kete.. bLeh plak dia tidO sambil berdiri... lama plak tuh.. aku suruh duduk dia tak nak..sabar jelah..ada-ada jer Umar ni tau..selalu buat aku tersenyum..hehe..

Mak mendOakan Umar agar menjadi anak yang soleh..yang boleh jaga mak, ayah, kakak dan adik bila Umar dah  besar nanti.. Love You Umar..

       -Wassalam-



Saturday, November 9, 2013

29 Tahun Sudahh..

Assalammualaikum,

Tak sangka, dah 29 tahun aku lahir ke dunia ni..cepat betul masa berlalu. huhu..tahun depan dah menjagkau 30-an.. kihkihkih..dah semakin tua. sempat ke tidak wallahhuallam.

29 tahun dulu, aku lahir kedunia. dilahirkan di Batu Kurau, Perak. setahun kemudian mak ayah aku berpindah ke Felda Trolak Timur, untuk menjadi peneroka Felda. aku dibesarkan di Felda. banyak betul kenangan mengusik jiwa zaman kanak-kanak. hihi..tetiba rasa syahdu plak..

Zaman budak-budak aku memang syok. Kawan-kawan pon laki ja.. ingt lagi pernah gaduh ngan anak jiran, baling kayu terkena kepala dia. apalagi berlobang kepala mamat tu..aku pon lari balik rumah..nyorok beb, takut mak dia marah. Mak dia dtg umah, sebab nak bawak dia balik, aku takut giler kena marah ngan mak dia.. tapi mak dia sporting jer..Tak marah pon,..hahaha..tau takut..


Ni time darjah 6. time persembahan Hari kanak-kanak sedunia..lawak jer..yang dibulatkan tulah aku..comot weh..smpi skang pon comot lagi..kihkih..klu anak aku tengok gambar ni, mesti dorang tak abih-abih gelakkan aku kan..nasib korang la..Time ni skolah kat Sekolah Kebangsaan Trolak Timur. aku ni dulu kira nyer rajin gaklah join aktiviti sekolah ni...kesayangan cikgulah katakan..perasan Ok..


Ni pon time darjah 6..kihkihkih..memang kelakar..tapi aku suka nostalgia sangat...kawan-kawan dalam gambar ni pon kebanyakan nya dah kawin pon..cikgu2 pon dah tak ngajar dah kat sekolah tu...tapi cikgu pompuan tu cikgu Salbiah, masih ada kot kat Trolak tu..last aku jumpa time adik aku kawen aritu.. tak berubah ok..camtu jugak..kena mintak tips apa rahsia awet muda...


Ni masa g lawatan kat UPSI 1997. time ni aku ting.1. Dekat jer kot Tg Malim ngan Trolak. tapi naik bas gi sana..aku tak ingtlah lawatan pasal apa..hihi..kena mkn kismis ni..asyik lupa ja.. aku sgt pemalu ok nak bergambar..Uuweeekks..

Ini Tingkatan 5 2001. Time ni aku penolong ketua kelas, kenalah dok sebelah cikgu..hihi..gambar semuanya comot2..yerlah klu dah sekarang pon comot lagi..camner kan..kihkih.. kenangan betol la semua ni, Gambar time blajar kat Polly dulu ntah kat mana ntah..aku pon dah tak ingt mna aku letak...Gambar2 ni pon ada sebab kawan tag aku kat FB...hihi..

Habis blajar kerja kat Jusco jap..kerja dua bulan berenti..sebab penat kerja dari pagi smpi mlm, tapi gaji sikit..mata duitan sangat..elok berenti dpt offer kerja kat LRT.. kerja lah smpi skang..sblm ni pernah praktikal kt LRT ni..hihi..

Disinilah tempat bercinta, bergaduh bagai..kihkih...lawak..pastu kawin..Alhamdullillah..dah 4 anak dah pon..
Syukur sangat dengan kehidupan sekarang..Alhamdullillah...



Wassalam
-m@kadawiyah-

Thursday, November 7, 2013

Happy Birthday To Me..

Assalammualaikum,

Huh..mood berblog makin menjadi-jadik sekarang ni..hehe.. Hari ni 7-Nov-2013 merupakan Hari jadi tuan belog yang ke ____tahun..heheh..Rahsia kunun...Hari jadi yang ke 29 tahun..Apa??? Ingtkn baru 20 Tahun kan...??? Tak kelakar Ok..

Alhamdullillah..Hari ni dah genap umur aku 29 Tahun..umur 29 dah ada 4 anak..Okla tu kan..Alhamdullillah, rezeki Allah bagi..

Pagi2 biasalah kawan2 FB dah wish Birthday dekat FB aku..Hubby pon X terlepas gak wish birthday aku..Alah aku pon x kesah..wish ke tidak ke...apa ada hal.
 Pagi2 Birthday Girl breakfast Kuih muih jer...perut dah lapo sangat..al maklumlah..aku kan ibu yang menyusukan anak..jadi memang cepat beno lapornyer..



Gambar kuih ngan air pon nak ada watermark kan...hihi..biarlah..ni jer breakfast aku..waktu membeli tu blagak sgt..amik smpi 6 ketul..tapi tak abih pon...Kopi pon Tak abih..tulah..Orang Tamak selalu_____.. isi sendiri..

Syukur Alhamdullillah..masih diberi kesempatan untuk menghirup udara CipataanMu Ya Allah. Moga aku dapat mebesarkan anak-anak aku dengan baik dan semoga keluarga aku sentiasa di lindungi Allah.. 
Aku tak mintak hadiah mahal2..sebab keluarga aku adalah hadiah yang paling mahal yang aku ada...(Tapi kalau dpt pon ok jugak kan...kihkihkih.)



-Love you sweetheart-
Feeling Loved_____

    Wassalam
-m@kadawiyah-



Anak-anak

Assalammualaikum...

Mood menaip tgh meluap-luap sekarang ni.. Harap-harap berterusan la camni kan. Sejak akhir-akhir ni kisah penderaan anak-anak di taska menjadi topik HOT sgt. dengan kes kematian baby tersedak susu lah, buatkan aku risau sgt ngan anak2 aku. Aku ni dah la 4 skali dok kat Taska tu, dari yang besar sampailah baby. Hati rasa tak keruan. Tapi nak buat macam mana kan.


sekarang ni, kluar jer dari Taska, Sumaiyah atau Rabiatul akan cakap.."Mak..harini Umar nangis, depan2 owner dan pengasuh taska".. aku pon tnya lah kenapa Umar nangis? dorang pon dgn selamber cakap.."alah..Umar nak mak..dia nak balik..tu pasal dia nangis".. Lega sikit dengar..ingatkan nangis sebab kena pukul ker..kena cubit ker..Risau aku..

Nilah Informer aku kat Taska..Jujur je bercerita..

kat rumah ada gak aku tnya budak berdua ni, ada tak kakak-kakak(pengasuh taska) pukul atau cubit adik2.. jawapan dorang "xdelah..kakak tu baik jer...daddy(suami owner taska) selalu dukung Umar, kalau Umar nangis"
Alhamdullillah, tersangatla lega dengar feedback yang baik. anak-anak so far takdela lagi tak nak gi taska atau menangis-nangis time nak hantar ke Taska. Alhamdullillah..moga Allah membalas kebaikan Owner Taska(Pn Azlina) kerana menjaga anak-anak aku dengan baik..Mudah-mudahn kekal la camtu hendaknya. skema sangat kan..kih..kih...ada aku kesah..

Bukan apa..risau skang ni. macam2 hal.Tiap kali tinggalkan anak-anak kat Taska, berdoa byak2, Moga Allah melindungi anak-anak aku dari perkara-perkara yang tak elok. Time hantar Sumaiyah dan Rabiatul kat Tadika pon pesan jugak kat dorang, jaga diri..jangan nakal-nakal..tggu daddy amik..sampai dorang jawap pon.."OK mak", dlm nada yang terpaksa dah..sebab selalu cakap camtu.. biarlah dorang nak bosan pon..asalkan dorang dengar.. 

Ingat senang ke nak beranak ni? pastu leh biarkan jer anak camtu...Oh tidakkk...Ya Allah, Lindungilah anak-anak aku Dunia dan akhirat....Aamiiinnn...

Wassalam
-m@kadawiyah-

Iklan


Kalau berminat ngan Shaklee leh PM/SMS/WhatsApp
016-2598684
InsyaAllah aku akan membantu..

Wednesday, November 6, 2013

Seronoknya Breastfeeding !!!

Assalammualaikum..

Alhamdullillah...seronok sangat dpt menyusukan Aisyah kali ni.. stok susu memang byk, sampai tak asyik kena topup jer storage botol untuk simpan stok. Syukur sangat dimudahkan urusan dlm menyusukan Aisyah. Waktu susukan Umar dulu pon banyak jugak, tapi kali ni lagi banyak.

Aku start makan Shaklee ni masa menyusukan Umar 4 bln. waktu tu susu memang la drop sangat.. sejak consume ngan ESP dan Alfafa ni, Alhamdullillah..susu bertambah banyak dan pekat. tapi bila dah start pregnant, aku cuma amik ESP jer..tapi badan still rasa bertenaga, tak ada sebarang alahan, berat badan pon tak naik sangat..sampai orang tak tau pon yang aku pregnant..lawak jer rasanya..

Sejak berpantang kan Aisyah lagi, aku dah amik set berpantang Shaklee..memang best sangat.. Badan tak rasa sakit2..sampai hubby pon terkejut tengok aku cergas dan cerdas jer menguruskan rumahtangga..Alhamdullillah..dengan izinNya, aku dipertemukan dengan Shaklee hasil dari selalu berdating dengan pakcik google. kih..kih..luka jahitan pon cepat benor sembuhnya...Alhamdullillah..semua ni dengan izin Allah jugak..

Now, aku masih lagi dengan Shaklee, tapi aku dah sign in untuk jadi Distributor sebab aku dah try.. memang best. kalau tak kenal maka tak Cinta kan..dan memang aku dah jatuh cinta dah ngan Shaklee ni. nak suruh orang consume Shaklee..nak lah cuba dulu..kalau tak cuba mna nak tau ok ke tidak..skang ni..memang Shaklee ni dah jadi fenomena.. ramai sangat yang dah jadi ahli..memang berbaloi..dan aku yakin dengan rezeki Allah. kalau memang rezeki aku...tak kemana.. kan..

Seronok sangat breastfeeding kali ni...Moga tercapailah hajat aku nak tengok Aisyah menyusu badan sepenuhnya..Aminn..

Ini memang gambar aku sendiri..testimoni diri sendiri..tak ada copy paste..tapi kalau ada yang nak share silakan lah..aku takde menghalang..apa ada hal..

Dan kalau ada yang berminat leh PM/SMS/WhatsApp aku yer...
016-2598684...

Daaa...Jumpa lagiii....

-m@kadawiyah-




Lama Menyepi..

Assalammualaikum..

Lama betul aku menyepi dari berblog ni..hihi..panjang ceritanya..cewah..cewah..cam ada jer orang kesah ek aku aktif ke tidak kan?..kih.kih..

Nilah antara sebab utama aku dah kurang berblog...Taraaa....


Inilah ahli baru keluarga kami..wah dah 4 org anak dah..hihi..tak sangka sungguh..cepat masa berlalu..Puteri kami yg lahir pada 30.05.2013..yang kami namakan Aisyah Adawiyah..
dah 5 bln dah pon... so skang ni..hanya Umar jelah satu-satunya anak lelaki aku..xpe Umar..Umar leh geng ngan ayah...

Buat masa ni dia masih fully breastfeed.Alhamdullillah mmg niat aku nak breastfeed dia pon, InsyaAllah smpi usia 2 thun.. Moga Allah mudahkan..

dari susukan Umar lagi aku dah start amik produk shaklee dan alhamdullillah..ianya sesuai ngan aku..dan sebab itu jugaklah aku leh tergerak hati nak join Shaklee ni..

x sabar rasanya nak tunggu anak-anak aku membesar..Moga anak-anak mak membesar menjadi anak-anak yang soleh dan solehah..Aaamiiin..