JOM JADI GENG!

Monday, January 6, 2014

Mendidik Anak-anak


Assalammualaikum,


Salah satu amal yang tidak pernah terputus pahalanya sekalipun kita telah meninggalkan dunia ini adalah “anak yang Soleh dan Solehah". Doa anak yang soleh juga merupakan salah satu doa yang insya Allah dikabulkan oleh-Nya. Bagaimana cara untuk mendidik anak kita menjadi anak yang soleh? Didiklah ia dengan cara yang islam, seperti beberapa tips berikut ini:




1. Biasakan anak kita bangun pada waktu Subuh. 
Memandangkan Sumaiyah & Rabiatul masing-masing dah berusia 7 & 6 tahun, saya dah mula suruh anak-anak bangun pagi untuk solat subuh. walaupon Sumaiyah menangis sebab mengantuk, biarlah..bangun lah nak..mak taknak nanti mak dan ayah yang menangis kemudian hari. Alhamdullillah, diorang dah boleh solat. dah tahu bacaan dalam solat waktu umur 5 tahun. Bersyukur di permudahkan dalam mendidik mereka bersolat. Cuma nak kena monitor pergerakan dalam solat. kadang solat laju2 sebab nak tengOk kartun..sabo jelah..


2.Pergaulan & Pendidikan Islam
Alhamdullillah untuk diorang saya masukkan Tadika Islam dekat rumah tu. Bukan la nak kata Tadika yang tak  ada nama islam tu Tak belajar agama.Tidak yer..Mana-mna tadika atau sekolah semua bagus kalau menekankan aspek Islam dalam diri anak-anak. Dunia tanpa sempadan sekarang memang agak mencabar dalam kita mendidik  anak-anak. 

Sya sendiri pon rasa berpeluh-peluh nak menghadapi cabaran besar dengan anak-anak zaman  sekarang..Fuhh.Saya jugak hantar dorang ke kelas Iqra' lepas diorang balik Tadika. Tapi tahun ni, nampaknya  Sumaiyah saya berhentikan kelas Iqra' sebab dia dah sekolah pagi petang. Kesian dia penat. Rabiatul  masih pergi  kelas macam biasa. Kita jugak tak boleh nak harapkan sekolah jer ajar anak-anak dengan islam. Rumah tu  memainkan peranan penting. Kalau mak ayah tak solat camner anak-anak nak ikut. Jgn jadi macam ketam yang ajar anak nya berjalan lurus. tapi diri sendiri jalan bengkOk. Saya tak mengata orang lain, saya sendiri masih belajar dan belajar cara terbaik untuk mendidik anak-anak. Saya sendiri kadangkala bengkok jugak..OOpppss..

3.Perkenalkan batasan aurat sejak kecil
Saya dah biasakan anak-anak dara saya yang berdua tu untuk menutup aurat. Saya mula beli tudung sejak umur diorang 2 tahun. Tapi saya taklah paksa diorang pakai. tapi Alhamdullillah, sejak dah masuk Tadika, dorang sendiri request nak pakai tudung bila keluar. Tapi kadang-kadang terbabas jugak tak pakai. Dan dorang pon dah taknak pakai skirt. malu katanya..Alhamdullilah..

Saya jugak tekankan kat diorang yang dorang tak boleh bersalam atau pegang dengan kawan-kawan lelaki. kalau nak ajar susur galur mahram memang banyak, tapi tak apa, saya akan ajar perlahan-lahan. saya taknak diorang confuse. 


4.Biasakan anak kita membawa pakaian solat terutama anak perempuan
Yang ni saya dah buat. kalau balik kampung memang saya dah stanbyKan dorang telekung. Tapi kalau gi jalan-jalan kadang2 saya bawak telekung..kadang2 tak sebab diorang dah mula bertudung, so boleh buat solat jugak..asalkan menutup aurat dan bersih. InsyaAllah.

5.Kurangkan anak dengan muzik yang bukan berunsurkan Islam, tetapi lebihkan dengan muzik islam
Dalam kereta saya dan suami beli CD nasyid kanak-kanak atau pon Iqra'. Tapi ada jugak beli CD lagu budak-         budak. Ala-ala lagu rakyat. lagu rakyat pon ada jugak lagu yang mendidik budak-budak. asalkan bukan lagu             artis-artis yang ntah hapa zaman la ni kan..

6.Buatlah jadual menonton TV dan dampingi anak ketika menonton. 
Yang bab jadual ni saya tak buat. Tapi bila Time solat jer, lebih-lebih lagi Maghrib, saya akan suruh diorang tutup TV. Kadang-kadang diorang menangis, tapi biarkan jer..Lepas Isyak baru boleh bukak TV semula. Tapi ini, time  sebelum Sumaiyah sekolah. Nampaknya kena revise balik bab ni..hihi..

 Kitorang pon pantau jugak rancangan yang diorang tengok. sekarang ni cerita dah macam-macam..seram Ok..saya pon tak tengok drama ke, Akasia ker kat rumah. kalau nak tengok sangat download..tu pon tengOk senya-senyap.
eh..kantoii..heheh


Itulah sebahagian tips yang dapat saya kongsikan dan alhamdullilah. saya sedang cuba mempraktikkan dalam kehidupan rumahtangga saya sekarang. Zaman sekarang tak macam zaman dulu. Tak ada internet bagai. budak-budak pon tak Extreme macam sekarang. 

Nasib baik jugak saya tak ada nak belikan diorang tab ke..iPad ker..rasanya duit untuk belikan tab ngan iPad tu bleh spend kat tempat lain. 

Lagi-lagi sekarang ni tengah heboh pasal keburukan gadget-gadget utk anak-anak yang sedang membesar macam anak-anak saya ni.

"Ya Allah, Kamu mudahkanlah aku dalam mendidik anugerahMu ini. Kuatkanlah kesabaranku agar mereka dapat menjadi hamba yang sebenar-benar hamba di sisiMu Ya Allah. Jauhkanlah mereka dari sebarang bentuk penganiyaan dan kezaliman. Hanya engkau tempat aku bergantung, Ya Allah.."

Jadikanlah mereka sahabat setia dengan kita. Jadikan mereka senang dengan kita untuk mereka curahkan perasaan mereka pada kita.jangan sampai mereka mencari kawan untuk diluahkan segala rasa yang mereka pendam..

Lakukan semua tips di atas dengan bijak, sabar dan konsisten. Jangan pernah menggunakan kekerasan dan hindari sikap emosional yang dapat membuatnya sakit hati.

Semoga tips-tips ini dapat membantu kita menjadi orang tua yang baik bagi anak kita dan mengajaknya bersama-sama masuk ke dalam surga-Nya yang kekal. Amin.Wallahhuallam..

Friday, January 3, 2014

Ceritera anak-anak masuk Sekolah


Assalammualaikum,

Fuhhhhh..lap peluh jap...

Awal tahun yang agak memenatkan. Mana taknye, anak-anak dah start sekolah. Sumaiyah dah masuk darjah 1. Rabiatul masih sekolah Tadika yang sama. 

Start Jumaat lepas, saya agak busy. Jumaat tu kena bawak Sumaiyah untuk orientasi Sekolah agama. Huh..lepas register tengOk aturcara majlis, ada kena amik exam untuk tentukan kelas.. adoii..dah la tak bawak pencil bOx. Dalam surat hartu takde plak dia bgtau...adusss...Nasib baik sepupu dia, Amani tu ada bawak. bleh gak share.. Tq Amani..nanti MakNgah amik gambo Amani banyak2 masuk blog MakNgah yer..kihkih..

start je majlis tu, pengerusi majlis dah mintak maap sebab tak inform ada exam..Nasib baik saya dah maafKan..huhu..


Ucapan dari Pn Guru Besar...


Sumaiyah & Amani...Dah besar dah korang..asyik melekat jer berdua ni..elok-elok yer jawab exam..mak tak kisah Sumaiyah kelas mana..asalkan Sumaiyah nak belajar...masa masih panjang darling..take your time..pelan-pelan ok..

Lepas Dah habis ucapan..g bayar yuran plak..adoiii..nak beratur..lengus kaki mak..ngade2...hehe


Tudia sesi mengempiskan wallet..Nasib baik buKan wallet saya...Lalala...
Takper demi anak nak belajar..apalah nilai duit ringgit tu, dari memiliki anak-anak yang berguna untuk agama dan bangsa..ceewahhh..InsyaAllah..

Dah habis sesi sekolah agama..alhamdullillah..
tunggu sesi sekolah Kebangsaan plak..

31 December 2013 terjah sekolah kebangsaan Sumaiyah plak untuk orientasi darjah 1. gi naik moto je pon..sebab dekat sangat sekolahnya. Tak sempat nak membebel..tau-tau dah sampai..

Sesi mendaftar...pastu Sumaiyah kena beratur...jap lagi ada exam lagi..tapi kali ni..dah bawak pencil box, sebab dah diberitahu..hehe..Good Luck darling..

kena isi lagi Fail..banyak kot..malam tu dah isi dah..datang pagi tu..ada lagi..abih runcing jari jemari..lengus..tapi dah pass kat si suami untuk isi selebihnya.. malas kot..kikiki..ampun banggg...sikit je lagi

Wajah kakak..suka dapat gi sekolah...Moga suka lah selamanya g sekolah tu.. Tak moh nangis-nangis..melajuk-lajuk..dah besar tau..jangan pukul cikgu...berdosa..eh..heheh..skang kan macam-macam..Nervous mak..tengok anak gi sekolah...Moga Allah melindungiMu sayang. 

dorang ni memang melekat jer..bergaduh pon selalu jugak..kikiki..

muka lepas exam..tanya Sumaiyah boleh jawab ker..dia kata.."Bolehlah"
Tanya Amani..ini budak memang hebat..dia Jawab.."Alah..kacang jer MakNgah.."
Ok..kagum kejap ngan Amani..mesti dapat kelas first ni..Confident jer tngOk..


Sesi bagi kelas..
Oklah Sumaiyah dapat kelas no 2..Ok..saya tak harap yang tinggi untuk dia. masih terlalu awal..dan Amani pOn kelas sama gak ngan dia..pastu en suami caKap kat makayah Amani..meniru la tuh..kihkih...
melekat lagi..senang gak kelas sama..bleh cek kerja sekolah..heheh

penyerahan Fail murid kepada cikgu  kelas dorang..abihla korang..cikgu garang..kikiki..

Senyum jer si kakak...belajar rajin-rajin Kakak..

Dah..setel sekolah Sumaiyah..
___________________________

02 Januari..bawak Rabiatul g bayar yuran kat Tadika Islam. kejap jer..pas bayar yuran, murid boleh balik..heheh..sonang baitu..Hari ni baru start kelas...
Tunggu turn bayar Yuran..

Si kecik kenot dah tak sabar nak g sekolah..hehe..jangan nangis cam taun lepas ek..awak tu dah senior...hahaha..senior la sangat..

Ni gambar kakak tengah rehat kat sekolah kebangsaan semalam. saya dah kerja. tapi en suami masih cuti nak skodeng kakak..saya dah bekalkan dia nasi goreng untuk makan time rehat..heheh..makan yer kakak..luv you la..

Fuhh..lap peluh lagi..penat kOt menguruskan anak nak masuk sekolah. dan semalam..hari blur saya.. kelam kabut sungguh..huhu..lawak pOn ada...macam saya sorang jer yang ada anak sekolah..kikiki..

tapi memang pengalaman yang sangat manis. Moga anak-anak saya akan menjadi anak-anak yang soleh dan solehah. nak bagi harta benda..saya rasa tak mampu..hanya ilmu yang bermanfaat untuk mereka gunakan. moga mereka cemerlang dunia dan akhirat. dan juga moga kami sekeluarga akan berjumpa di syurgaMu Ya Allah... Amiinn..