JOM JADI GENG!

Friday, January 3, 2014

Ceritera anak-anak masuk Sekolah


Assalammualaikum,

Fuhhhhh..lap peluh jap...

Awal tahun yang agak memenatkan. Mana taknye, anak-anak dah start sekolah. Sumaiyah dah masuk darjah 1. Rabiatul masih sekolah Tadika yang sama. 

Start Jumaat lepas, saya agak busy. Jumaat tu kena bawak Sumaiyah untuk orientasi Sekolah agama. Huh..lepas register tengOk aturcara majlis, ada kena amik exam untuk tentukan kelas.. adoii..dah la tak bawak pencil bOx. Dalam surat hartu takde plak dia bgtau...adusss...Nasib baik sepupu dia, Amani tu ada bawak. bleh gak share.. Tq Amani..nanti MakNgah amik gambo Amani banyak2 masuk blog MakNgah yer..kihkih..

start je majlis tu, pengerusi majlis dah mintak maap sebab tak inform ada exam..Nasib baik saya dah maafKan..huhu..


Ucapan dari Pn Guru Besar...


Sumaiyah & Amani...Dah besar dah korang..asyik melekat jer berdua ni..elok-elok yer jawab exam..mak tak kisah Sumaiyah kelas mana..asalkan Sumaiyah nak belajar...masa masih panjang darling..take your time..pelan-pelan ok..

Lepas Dah habis ucapan..g bayar yuran plak..adoiii..nak beratur..lengus kaki mak..ngade2...hehe


Tudia sesi mengempiskan wallet..Nasib baik buKan wallet saya...Lalala...
Takper demi anak nak belajar..apalah nilai duit ringgit tu, dari memiliki anak-anak yang berguna untuk agama dan bangsa..ceewahhh..InsyaAllah..

Dah habis sesi sekolah agama..alhamdullillah..
tunggu sesi sekolah Kebangsaan plak..

31 December 2013 terjah sekolah kebangsaan Sumaiyah plak untuk orientasi darjah 1. gi naik moto je pon..sebab dekat sangat sekolahnya. Tak sempat nak membebel..tau-tau dah sampai..

Sesi mendaftar...pastu Sumaiyah kena beratur...jap lagi ada exam lagi..tapi kali ni..dah bawak pencil box, sebab dah diberitahu..hehe..Good Luck darling..

kena isi lagi Fail..banyak kot..malam tu dah isi dah..datang pagi tu..ada lagi..abih runcing jari jemari..lengus..tapi dah pass kat si suami untuk isi selebihnya.. malas kot..kikiki..ampun banggg...sikit je lagi

Wajah kakak..suka dapat gi sekolah...Moga suka lah selamanya g sekolah tu.. Tak moh nangis-nangis..melajuk-lajuk..dah besar tau..jangan pukul cikgu...berdosa..eh..heheh..skang kan macam-macam..Nervous mak..tengok anak gi sekolah...Moga Allah melindungiMu sayang. 

dorang ni memang melekat jer..bergaduh pon selalu jugak..kikiki..

muka lepas exam..tanya Sumaiyah boleh jawab ker..dia kata.."Bolehlah"
Tanya Amani..ini budak memang hebat..dia Jawab.."Alah..kacang jer MakNgah.."
Ok..kagum kejap ngan Amani..mesti dapat kelas first ni..Confident jer tngOk..


Sesi bagi kelas..
Oklah Sumaiyah dapat kelas no 2..Ok..saya tak harap yang tinggi untuk dia. masih terlalu awal..dan Amani pOn kelas sama gak ngan dia..pastu en suami caKap kat makayah Amani..meniru la tuh..kihkih...
melekat lagi..senang gak kelas sama..bleh cek kerja sekolah..heheh

penyerahan Fail murid kepada cikgu  kelas dorang..abihla korang..cikgu garang..kikiki..

Senyum jer si kakak...belajar rajin-rajin Kakak..

Dah..setel sekolah Sumaiyah..
___________________________

02 Januari..bawak Rabiatul g bayar yuran kat Tadika Islam. kejap jer..pas bayar yuran, murid boleh balik..heheh..sonang baitu..Hari ni baru start kelas...
Tunggu turn bayar Yuran..

Si kecik kenot dah tak sabar nak g sekolah..hehe..jangan nangis cam taun lepas ek..awak tu dah senior...hahaha..senior la sangat..

Ni gambar kakak tengah rehat kat sekolah kebangsaan semalam. saya dah kerja. tapi en suami masih cuti nak skodeng kakak..saya dah bekalkan dia nasi goreng untuk makan time rehat..heheh..makan yer kakak..luv you la..

Fuhh..lap peluh lagi..penat kOt menguruskan anak nak masuk sekolah. dan semalam..hari blur saya.. kelam kabut sungguh..huhu..lawak pOn ada...macam saya sorang jer yang ada anak sekolah..kikiki..

tapi memang pengalaman yang sangat manis. Moga anak-anak saya akan menjadi anak-anak yang soleh dan solehah. nak bagi harta benda..saya rasa tak mampu..hanya ilmu yang bermanfaat untuk mereka gunakan. moga mereka cemerlang dunia dan akhirat. dan juga moga kami sekeluarga akan berjumpa di syurgaMu Ya Allah... Amiinn.. 

2 comments:

  1. Sumaiyah cantik.. Rabiatul chomell..
    semoga hari2 rajin g sekolah..dapat keputusan cemerlang. InsyaaAllah..

    ReplyDelete
  2. Masha Allah.. comel comel semuanya... saya x merasa lagi.. anak2 tadika lagi. tahun depan baru nak masuk darjah 1. hopefully semua ok lah..

    jemput visit blog saya yer kakak cantik manis

    www.bidadarigojes.blogspot.com

    ReplyDelete