JOM JADI GENG!

Sunday, August 31, 2014

Hari Bahagia Aisyah


Assalammualaikum...

Wah..asyik update blog je kan..hahaha..rajinnyer..
Ahad lepas Aisyah Opismate  kawen...nama sama ngan Aisyah saya..so klu nak sembang pasal dorang kena mention Aisyah kecik atau Aisyah besar...hihi...so saya pon turut sama meraikan hari bahagia Aisyah besar...malas nak citer banyak...malas nak taip..tengok gambar jelah...








Aisyah...Akak ucapkan Selamat Pengantin Baru..moga berbahagia hingga ke akhir hayat...




Puan blog dan Aisyah kecik..


Bersama Cik Sal dan Puan Norm..


Aisyah Kecik makan Lolipop..nyum..nyum..



Dah kenyang..mari pulang...hihi..
Sekian terima Kasih..

Friday, August 29, 2014

Sakit Mata Berjemaah dan BackPack Drypers..


Assalammualaikum..

Minggu ni Allah uji kami sekeluarga dengan sakit mata. Mula-mula Rabiatul kena dulu.. asalnya mata dia bengkak sket. takde pon merah2..bawak gi klinik doktor kata infection jer..Oklah..alhamdullillah..tapi Isnin tu dia tak gi Tadika pon..dok Taska jer..saya pon masih gi kerja lagi..tanya dia..ada ke kawan2 yang sakit mata gi sekolah...dia jawab ada.. Dalam hati risau gak kalau kena sakit mata.. mau sakit mata berjemaah ni..

Petang Isnin tu, en Suami bgtau mata dia pon dah merah2..sah..kena sakit mata la tu..mesti berjangkit dari Rabiatul. pagi tu Sumaiyah dah merah2 matanya. tapi dia mmg selalu mata merah sebab bangun pagi2 jer..suka gosok2 mata..Balik kerja pon..tengok mata Sumaiyah dah merah2.mata en suami lagilah..merah menyala..tengok Umar..dah start bertaik mata..Aisyah Ok lagi..mata Rabiatul dah nampak ok..

so esoknya..en suami MC, anak2 pon dok rumah ngan ayahnya. hantar Aisyah jer gi Taska sebab Aisyah jer nampak Ok.. tapi saya dah stanby apply cuti..kot2 si kenit tu kena..so saya kena cuti lah nampak gayanya..
petang Selasa, mata saya plak start gatal2...pastu dah merah sebelah..adoi..dah kena la ni..tak per2..sakit penghapus dosa kan.. Balik tu kena naik tren..jalan pon menunduk jer..orang tegur pon..jawab sikit2 jer..bukan apa, takut berjangkit  kan..

sampai rumah plak, nampak mata budak kenit dah bengkak..tapi tak merah pon..alooo..sian dia.tak per kita cuti berjemaah yer...Rabu tu mmg mata tak bleh bukak..adoyaiii..masak pon ala kadar jer. janji perut anak2 kenyang. 

Semalam , alhamdullillah..mata dah ok..dapat MC pon 2 hari jer..so kalau tak elok jugak, harini sambung MC lagi. Tapi alhamdullillah..mata dah ok..semuanya dah back to normal... alhamdullillah..dipilih Allah untuk diuji dengan kesakitan. 


Aktiviti di kala mak dan anak-anak sakit mata. time ni Sumaiyah dah gi sekolah pon..Rabiatul tak pegi sekolah sebab demam. so dia dok kaler buku je lah.. mula2 saya yang kaler,dah tu dia sebok nak kaler jugak..tengok dia kaler bleh tahan gak cantik..tapi siap gelakkn saya cakap saya kaler tak cantik..yerlah..mak tak gi sekolah..huhu..


budak kenit ni sebok nak bergaya ngan beg drypers. saya ada join Drypers Babyclub, so once kita dah sign up as member, dia bagi bagpack comel ni..apa lagi budak kenit ni..asyik nak galas beg jelah..comel kan beg ni..so pada mommy yang belom sign up drypers fanclub ni, bolehlah try signup dan tunggu je pihak Drypers hantar beg comel ni..tapi sementara masih ada stok yer. kalau dah tak de stok, saya tak jamin..Pastu..sorry gak yer..gambar kurang memuaskan..hp I tak canggih..hehe  
Sekian..tu jer nak share...

Thursday, August 28, 2014

Mahnaz Food


Assalammualaikum...

Minggu Lepas, ada opismate ajak pi Mahnaz Food sebab dia  nak cari rempah nasi beriani...wow..kelas ko Jah.. Saya ok jer..kalau orang ajak...saya pon memang niat nak gi jugak..sebab nak cari kekacang...macam tupai plak panggil kekacang..hahah..saya memang suka ngan kacang pistaschios..betul ke eja..ah...lantaklah.. so dah pegi ni..boleh lah cuci mata..  




Amboiii..bukan main laju lagi depa..ni lah Mahnaz Food..pemborong barang2 dari Timur Tengah..macam-macam ada...saya suka..saya suka..lupa diri jap masuk sini...Harga oklah.. taklah murah sangat...tapi oklah..kedai dia pon tak lah besar sangat...


Inilah kacang kesukaan ku..tangkap setengah kilo..tapi tulah..dah habis pon kena makan....hua..hua...


Jus  pon banyak pilihan..naik juling bijik mata..tak boleh tengok lama-lama..nanti habis duit...


peanut barley..bolehlah..kalau sesiapa yang nak buat doorgift ker..sesuai..


Madu...macam-macam ada..


Cekelat..dap nyer...


haus la plak tengok gambar ni...saya tak boleh lama-lama dok kat sini..kang macam2 saya beli...sabarlah duhai hati....


Bayar time...saya dah selamat membayar pon time ni..sempat la skodeng puan Mai bayar..hahaha... 

kalau ada yang berhajat nak datang sini..ni alamat dia...

No. 8 TP 7/5, Sime UEP Industrial Park, 40400,
Shah Alam, Selangor, Malaysia (Off Jalan Batu Lama, Behind Sekolah Menengah Teknik, Shah Alam, Batu Tiga, Sec 26)
Tel: (603) 5191 7402 / 3 - Fax: (603) 5192 7404
Toll Free: 1300-800-134
Mob: (60) 12-3119124
Email: g2279373@yahoo.com / info@mercucita.com
Website: www.mercucita.com

Tuesday, August 26, 2014

Makan, makan...dan makan...


Assalammualaikum..


Khamis lepas ada buat jamuan raya kat opis..Kali ni diorang buat kat worksyop.  Tetiba worksyop yang penuh ngan minyak bagai..tu bleh jadi lawa plak..kihkih..


 Siap ada kaler tema lagii...Hijau plak tu..ikutkan je lah kan..I ok jer..Hijau ke merah ker..I follow..kali ni buat style stall...so ada byk department dan banyak menu dan banyak stall. Company sponsor nasi beriani ngan kambing golek..fuhhh..dap..dap...untuk department kitorang sponsor lemang ngan rendang ayam jer..sonang baitu.. tapi nak deco-deco stall ni..I tak kreatif..dah la barang2 nak deco pon xde...nasib tempat sendiri..leh gak curi sana sikit...sini sikit..eh  bukan curi..pinjam...pastu, nasib gak lelaki  ramai..boleh gunakan kudrat diorang..hehe...


Nilah gadis penyeri department kitorang..haha..gadis la sangat..semuanya mak n bini orang. Tudung Hijau ngan baju pink jer single..tapi baju pink tu dah nak kawin pon minggu tu..kihkih..lemang 20 batang jer..sekejap jer setel...Tu yang siap bleh sembang tu..tugas saya susun lemang dalam tray jer pon..sangat tak mencabar..hahaha..




Meraikan hari terakhir Aisyah sebelum bergelar isteri...hehe...


makan time...


saya paling suka ngan gambar ni..kihkih..why la muka saya serius giler ni...


Makan..makan...dan makan...Alhamdullillah..kenyang..kambing di golek kat luar...malas nak g skodeng kambing kena golek..dapatla rasa sikit..oklah..not bad...tak sempat nak snap gambar makanan..sebab dah lapar sangat...ni pon banyak gambar subsidi je ni...hahaha..

Habis jer makan, Puan Mai buat suprise bagi bakal pengantin baru bunga tangan manik yang dia DIY. Cantikkkk..saya ada lah tolong ikat bunga tu..hahaha..terkejut dia dapat suprise dari Puan Mai...Puan Mai yg tudung cream tu yer..hehe...


Bakal Pengantin....Pasni nak kacau Aisyah kena mintak izin dulu..hahaha..


Over tak gambar ni..hahaha..nampak sangat lakonan...

sekian...tu jer nak cerita......daaaaaaa....


Monday, August 25, 2014

#Mengenang MH17


Assalammualaikum...

Bulan lepas negara di kejutkan dengan insiden MH17 yang di tembak jatuh di sempadan ukraine. Belom pon selesai dgn isu MH370 yang hilang, kita diuji lagi dengan MH17. Allah hu Akhbar...Dia lah Yang Maha Mengetahui. Dialah Yang Berkehendakkan semua ini terjadi. Sayu rasa hati mengenangkan mangsa-mangsa yang terlibat. Ibubapa kehilangan anak menantu dan cucu sekaligus.isteri kehilangan suami, suami kehilangan isteri dan ada juga anak-anak kehilangan ibu dan ayah. Berat  mata memandang, berat lagi mahu yang memikul. Apakah dosa mereka hingga tergamak mereka diperlakukan sedemikian rupa. 

walaupon saya tak ada kena mengena langsung dgn mereka yang terkorban, namun saya juga manusia biasa yang punya hati. Terasa sayu melihat mereka menjadi mangsa manusia lain yang bertelingkah. Allah Hu Akhbar. saya hanya mengenali Kapten Amran yg merupakan Pilot MH17 kerana Kapten Amran dan keluarga mertua saya jiran sekampung di Kuala Kangsar dan ada lah sikit pertalian saudara. Betul2 bersebelahan dengan rumah nenek en suami. Selalu jugak berjumpa, dan bersembang dengan famili mertua. Moga Rohnya tenang bersemadi, dan ditempatkan dikalangan hamba-hambaMu yang soleh. 

Jumaat lepas, negara menyambut kepulangan 20 jenazah mangsa MH17, rasa sebak sangat. akhirnya hampir 36 hari mereka menjadi korban, perjalanan terakhir mereka pon bermula.lega rasanya, bila jasad mereka dpt disempurnakan. 

di tempat kerja juga ada Live  untuk staff menyaksikan sendiri upacara penghormatan kepada 20 jenazah. sayu je rasa bila tengok mereka akhirnya kembali, walaupon bukan semua mangsa dapat di bawa pulang. Moga mangsa yang selebihnya, dapat di bawa balik secepat mungkin. Moga Allah mudahkan urusan mereka. 





Picture dari FB RapidKL

tengah hari tu bukak FB, penuh ngan update pasal tu. sekali lagi rasa sebak nak menangis bila tengok gambar anak2 kecil yang kehilangan ibu dan ayah. betapa sebaknya saya membayangkan yang diorang akan membesar tanpa kasih sayang dari ibu dan ayah. Ya Allah, Rahmatilah hidup anak2 itu Ya Allah. sesungguhnya hanya Engkaulah sebaik-baik tempat bergantung. Moga mereka membesar menjadi anak-anak yang soleh. 


Wednesday, August 20, 2014

Cerita Raya 2014


Assalammualaikum,


Lama gilos tak update blog..fuhh...malu kot tgok blog sendiri..hahaha...nasib tak glamer...dah lama tak update tetiba nak citer raya kan..sebab tgok banyak gak gambar raya dalam hp ni...ish..ishhh..pastu tengok orang update raya..saya pon nak jugak update..boleh kan..

Raya pertama tahun ni..beraya di Trolak..tapi tak ada lah banyak sangat amik gambar. Yang mana dan jer. nak amik gambar famili pon tak dan. Baru ajak anak2 amik gambar macam2 hal dorang buat..nyampah aiii tau..





                         Geng Bas Sekolah. Si kecik Aisyah takde dalam ni, ntah mana dia merayap..

Raya Kedua balik ke kampung en suami di Kuala Kangsar sebab malam tu ada buat sikit majlis tahlil. Tapi disebabkan bz ngan anak2, makanya tak adalah bergambar pon. Hp pon tak tau la letak kat mana time tu.. huhu nampak sangat bz...

Raya ke3 plak, singgah ke kampung ayah saya di Batu Kurau, nak jumpa Tok, mak pada ayah...tapi camtulah jugak..tak ada banyak gambar pon. malas nak amik...


Ni On the way nak gi beraya kat umah sepupu... bestnya la pemandangan..

Atok dan Umar sedang bergurau senda...cantik kan baju raya Umar..haha..

Aisyah sedang makan kacang....

Seronok betol dorang dok kampung... happy jer...wah..saya pon rasa seronok..tapi lenguh gak kaki jalan2 ni...maklumlah..sekali sekala berjalan sakan...

Raya ke5 dah balik KL. sebab takut jalan jammed. lagipon cuti Sabtu Ahad nak bermalasan kat rumah jer. tak nak gi mana-mana..penat tak habis2. 

ni Sabtu lepas on the way nak gi PD, Umah adik ipar buat makan2 sket..En suami ajak anak2 buah dia yang lain naik sekali satu kete..ni lah jadinya...




Selfie dalam kete. sebenarnya dah boring tak sampai2 lagi..ni la hasilnya. mak mertua tengok gambar ni, pastu dia cakap..dah macam rumah dah kome buat dok dalam kete ni yek...hahaha...anak ramai mak..camtulah..tapi kan..Aisyah takde dalam gambar sebab dia tengah tido..so mana yang ada jer...

oklah..tu jer nak citer raya tahun ni...

Selamat Hari Raya..Maaf Zahir dan Batin...